Cum mi-am transformat pasiunea pentru cifre într-o afacere de succes
Investitie
Vanzari lunare
Angajati
Cine ești și cu ce te ocupi?
Numele meu este Cosmin Ștefan Dumitrașcu, am 34 de ani și sunt de profesie expert contabil, prestator de servicii fiscale și consultant de business.
Dintotdeauna am iubit lucrul cu cifrele, și iată că această pasiune am transformat-o și în activitatea mea profesională de zi cu zi, pe care încerc constant să o perfecționez și să evoluez zilnic.
În acest moment, administrez un grup de 4 firme care se ocupă cu servicii profesionale complete de contabilitate, fiscalitate, analiză economico-financiară, resurse umane și salarizare, servicii juridice aferente Registrului Comerțului, dar și cursuri în aria serviciilor financiar-contabile-fiscale, brandul purtând denumirea de ABS GROUP ROMANIA.
Totodată, sunt creatorul singurului curs online de contabilitate și fiscalitate pentru antreprenori, în format video/script/audio, disponibil în platforma educațională Upriserz.
În curând voi relansa platforma FinLike, care momentan este de e-learning, însă aceasta va suferi un rebranding. Astfel, acolo vor fi hostate cursuri și interviuri despre mediul antreprenorial și fiscal, precum și instrumente care să ajute antreprenorii în mod concret.
Serviciile pe care eu împreună cu echipa mea le prestăm sunt obligatorii prin lege, în conformitate cu Legea Contabilității – 82/1991, Legea 227/2015 – Codul Fiscal, Legea 53/2003 – Codul Muncii, respectiv Legea 31/1990 – Legea societăților comerciale și se adresează tuturor celor care dețin o entitate comercială – fie că vorbim de S.R.L./P.F.A./I.I./I.F. etc.
De asemenea, scriu în mod constant articole pe care le postez în mediul online sau la mine pe blog, pe baza cărora toți antreprenorii pot să cunoască în timp real legislația în vigoare în vederea luării deciziilor oportune în business-ul lor.
Ce făceai înainte de asta și cum ți-a venit ideea?
Am finalizat Academia de Studii Economice – Contabilitate și Informatică de Gestiune, respectiv Corpul Experților Contabili și Contabili Autorizați din România, dar și cea mai importantă școală de business din România – GM Masterclass Academy, precum și alte câteva cursuri de specializare pe diverse arii de dezvoltare.
Am lucrat doar în domeniul financiar-contabil-fiscal, luând-o desigur de jos, și evoluând până la nivel de consultant în domeniul în care activez, astfel că în acest moment orice client are nevoie de o analiză sau de ajutor, îl pot susține și ajuta negreșit.
Cochetând încă de la vârsta de 15-16 ani cu domeniul contabil, și mai ales făcând cu pasiune și dăruire acest lucru, am hotărât să dezvolt și un business în direcția asta, mai ales că orice firmă are nevoie prin lege de un profesionist contabil.
Ca fapt divers, nu există suficienți profesioniști contabili în acest moment pentru câte firme există în România.
Cum ai început această afacere?
Totul a fost și decurs natural, eu știindu-mi obiectivul concret încă de foarte tânăr, iar în 2015 deja începeam să am primii mei clienți pe cont propriu.
Investiția inițiala a fost de circa 3.000 EUR (bani pe care i-am strâns din salariile pe care le primeam lunar), într-un laptop performant, o imprimantă mai bună, licențe și softuri, dar și acreditări, avize și autorizații, înființare de firmă etc., iar ulterior totul a „degenerat” în deschiderea unui birou în toată regula.
Pas cu pas, clienții începeau să apară din abundență, iar totul se întâmpla pe baza recomandărilor „din vorbă în vorbă”.
Cum au ajuns la tine primii clienți?
În 2015, când am lansat eu primele interacțiuni în antreprenoriat (până atunci fiind angajat), online-ul nu avea o putere la fel de accentuată precum cea din ziua de azi.
Cum spuneam mai devreme, am plecat la drum și am strâns o bază foarte importantă de clienți doar din recomandările pe care le exprimau aceștia de la unii la ceilalți, investiția în online/rețele sociale/materiale promoționale fiind aproape de 0. Pur și simplu, am lăsat ca puterea lucrului bine făcut să își facă treaba.
Iată-ne în 2023, unde dacă nu ai un plan de marketing/branding/imagine, nu prea ai cum să te faci cunoscut. Puterea online-ului este cea care domină în acest moment. Totuși, recomandările calitative în continuare atrag clienți noi.
Totodată, și prezența mea la evenimentele de business, precum și aparițiile în media ne ajută să atragem clienți în mod constant, însă oferind mediului de afaceri ideea de a vedea testat ce anume ofer, ce fac, ce zic, practic clientul optând pentru un lucru unde vede concret plusul valoare pe care il aduc. 🙂
Care este stadiul actual al afacerii?
În acest moment grupul meu de firme prezintă un cuantum de 17 angajați, cu trend în creștere, întrucât strategia adoptată pentru 2023-2025 a fost de ascensiune prin consolidare.
Ce înseamnă asta? Înseamnă că am consolidat tot ceea ce a fost bine implementat până la finele lui 2022, am eliminat toate experiențele negative, și am adoptat o strategie de creștere și evoluție a business-ului prin atragerea de noi oportunități, de implementare de noi servicii, prin creșterea cifrei de afaceri, respectiv a profitabilității, dar cel mai important am ales să investesc în oameni.
Într-o perioadă în care suntem asaltați de ideea de inteligență artificială, dar și de ideea de renunțare la oameni și de adoptare a roboților în munca noastră de zi cu zi, răspunsul meu este că da, este indicat să fii în trend, însa contează și cum o faci, și maniera de abordare a lucrurilor să fie aleasă într-un mod corespunzător.
Clientela pe care noi o targetăm este doar clientul educat, clientul de tip premium cum s-ar zice, care este obișnuit cu mediul actual de business, care știe cu ce se mănâncă un business.
Nu spun că nu luăm și clienți la început de drum, însă doar dacă acceptă condițiile noastre de lucru, întrucât procedura de lucru este una standard, de abordare a unui flux sistemic, astfel încât să nu se creeze stări de disconfort nici pentru noi ca furnizori, dar nici pentru client.
Dacă este proaspăt antreprenor, la început acesta este introdus în lumea antreprenorială chiar de mine, unde îi explic pas cu pas preț de 60 de minute ce are de făcut, iar ulterior îl susțin colegii mei îndeaproape.
O afacere crește frumos prin abordarea sistemică a lucrurilor, prin organizare și prin acumularea sau dezvoltarea de competențe.
Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ai întâlnit și cum ai trecut peste?
Cele mai mari provocări au venit în momentul în care business-ul a explodat, întrucât nu am fost pregătiți pentru acel moment. Însă prin studiu intens, prin dezvoltarea și acumularea de competențe și prin multă muncă am reușit să îmblanzim efectele rapide ale dezvoltării.
Venirea pandemiei a fost, din nou, o provocare pentru noi, însă felul în care am acționat odată cu apariția acesteia a fost cartea câștigătoare.
Atunci când o sumedenie de business-uri au sucombat, noi am acționat exact pe direcția câștigătoare, business-ul nostru reușind să se dubleze în perioada pandemiei.
Care sunt lecțiile pe care le-ai învățat?
Lecțiile elementare pe care pot spune că le-am învățat au fost că fără o direcție concretă, fără un plan bine structurat și fără implicare, lucrurile nu se întâmplă.
O altă lecție este cea de abordare sistemică în business, și nu implementarea unui management bazat pe fler, intuiție sau că așa am auzit noi cine știe pe unde că se fac lucrurile.
Pentru deschiderea acestor noi orizonturi le sunt dator celor de la CBC Romania, în frunte cu domnul Petre Nicolae, persoana datorită căreia am deprins noi aptitudini în conducerea și dezvoltarea unui business.
Acest model de management elimină haosul într-o companie, dă claritate și aduce linii concrete de dezvoltare, funcționând astfel după un model performant de business.
Adoptând un astfel de management, bazat pe obiective, implicit angajații neperformanți, puși pe intrigi sau care nu vor să îmbrățișeze munca, se autoexclud.
Ce planuri de viitor ai?
Obiectivul meu este ca ABS GROUP ROMANIA să devină în 5 ani una din cele mai mari firme de contabilitate cu capital autohton. În acea direcție acționăm și ne dezvoltăm zilnic cu plăcere.
Ce programe/aplicații folosești frecvent în afacerea ta?
În activitatea de zi cu zi, folosim aplicații de analiză economico-financiară, de analiză clienți și furnizori (după cum spuneam, nu lucrăm cu oricine), softuri bazate pe inteligență artificială pentru a ne ușura munca, soft de analiză a eventualelor erori, softuri profesionale cu legislația actualizată în domeniul financiar contabil și fiscal.
De asemenea, avem o procedură concretă și clară cu privire la activitățile de zi cu zi, saptămânale, lunare, trimestriale, semestriale, anuale.
Ce sfat ai pentru tinerii care vor să înceapă o afacere?
Pentru tinerii care vor să înceapă un business, le recomand cu căldură inventarierea necesității produsului/serviciului cu care vor să intre pe piață, profilul de client, întocmirea unui plan de business realizat în cel mai minuțios mod, dar și neapărat o discuție cu un expert contabil pentru a ști ce sistem de taxare sau ce tip de entitate să deschidă.
Ce carte/podcast/curs te-a influențat masiv și o poți recomanda altora?
Fără doar sau poate, cursurile de business ale domnului Petre Nicolae – GM Masterclass Academy, dar și Leadership Coaching.
Pentru a putea implementa și a avea parte de un management profesionist, și nu unul empiric, aceste 2 cursuri sunt exact ce are nevoie un antreprenor, indiferent de momentul în care se află.
Ești în căutare de noi colegi?
Un lucru foarte important pe care l-am învățat este acela că este indicat să ne aflăm în permanență în prospectare de noi candidați, asta pentru a avea back-up în caz că ne pleacă un om din companie sau pentru ascensiunea firmei/a unei noi linii de business.
Așadar, cum trendul nostru este într-o continuă dezvoltare și anticipez noi creșteri de volum, căutăm constant profesioniști contabili la nivel de junior, nivel de specialist, dar și profesioniști în resurse umane.
Unde putem afla mai multe despre tine?
Mă puteți găsi pe Facebook apăsând aici, pe Instagram apăsând aici și pe LinkedIn apăsând aici.