Ce este antreprenoriatul și cum să devii antreprenor?

antreprenoriat

Bill Gates. Mark Zuckerberg. Elon Musk. Jeff Bezos. Acestea sunt nume pe care le recunoști cu siguranță.

Ce au toți în comun? Sunt antreprenori.

Un antreprenor înseamnă mai mult decât cineva care doar deține o afacere, fiindcă acesta ajută la dezvoltarea industriei din care face parte.

Deci, de ce ai nevoie ca să devii un antreprenor de succes și care va fi rolul tău în societate? Ți-am pregătit acest articol cu un ghid complet despre antreprenoriat, astfel încât la finalul lecturii să îți dai seama dacă ți se potrivește sau nu.

Ce este antreprenoriatul?

Antreprenoriatul înseamnă crearea unei afaceri în speranța de a obține un profit. Are un rol important în dezvoltarea economică mondială, deoarece creează condiții mai bune de trai și locuri de muncă.

Un antreprenor vine cu o idee de produs sau serviciu dorit de mai multă lume, apoi îl vinde.

Este o oportunitate ce oferă unui individ șansa de a își crea propria carieră și propriul venit, fără să fie condiționat de un șef, dezvoltând produse sau servicii dorite de oameni.

De ce să devii un antreprenor?

Dacă simți că nu mai avansezi în carieră și ai nevoie de o schimbare, sau poate ți-a venit o idee bună de pe urma căreia poți să profiți, atunci este posibil ca antreprenoriatul să ți se potrivească.

Dacă întrebi orice antreprenor, vei vedea că are un motiv bine întemeiat pentru care face asta. Motivele cele mai des întâlnite sus:

 • Vor să își facă propriul program: Majoritatea antreprenorilor nu vor să urmeze programul standard de muncă 9-5. În schimb, preferă să se trezească la ce oră vor și să termine munca când preferă.
 • Vor să lucreze de oriunde: Unii antreprenori vor să călătorească în loc să fie „legați” de un oraș anume, cum se întâmplă în cazul unui job obișnuit.
 • Nu vor să aibă un șef: Independența devine din ce în ce mai căutată. Într-o cultură a muncii în care abilitățile angajaților sunt limitate, lumea începe să își clădească singuri propriul viitor.
 • Vor să schimbe lumea: Unii antreprenori vor să creeze o lume mai bună, fără să le pese neapărat de independența pe care o vor avea sau de banii pe care îi vor câștiga. Acesta este și unul din motivele pentru care definiția cuvântului „start-up” este din ce în ce mai căutată.

Calitățile unui antreprenor de succes

Mulți vor să devină antreprenori, însă nu toți reușesc să facă asta pe termen lung. Majoritatea încep, își deschid propria afacere, însă eșuează și se întorc la joburile de dinainte.

Totuși, s-a observat că antreprenorii de succes au câteva caracteristici care se tot regăsesc:

 • Nu le este frică de eșec: Antreprenoriatul este riscant, iar succesul nu este niciodată garantat. Toți antreprenorii de succes au dat nas în nas cu eșecul și au trecut de multe obstacole pentru a ajunge unde sunt.

De aceea, antreprenorii trebuie să fie dispuși să accepte eșecul, deoarece o mare parte din întreprinderile mici nu supraviețuiesc primului an. În loc să renunțe, antreprenorii văd eșecul ca pe o șansă de a învăța și de a se dezvolta.

 • Se adaptează ușor: Antreprenorii trebuie să fie flexibili și să se adapteze ușor la schimbările de pe piață. Această calitate le permite să răspundă nevoilor consumatorilor și să își modifice abordarea.

Un exemplu foarte bun ar fi dezvoltarea curentă a inteligenței artificiale. Putem vedea cum antreprenorii de succes deja au început să facă schimbări majore pentru a putea integra AI-ul în afacerile lor ca să atragă o audiență mai largă.

 • Caută mereu să rezolve probleme: Antreprenorii sunt inovativi și se folosesc de gândirea critică pentru a găsi soluții practice. Aceștia interacționează des cu comunitatea pentru a identifica lipsurile care pot fi rezolvate cu soluțiile lor unice.
 • Nu se opresc niciodată din învățat: Învățarea continuă te va ajuta să fii mereu pregătit de situațiile grele și să te dezvolți personal. Te va echipa cu cunoștințele necesare pentru a naviga în peisajul dinamic și competitiv al afacerilor, necesare pentru a rămâne relevant și a avea succes.
 • Sunt buni lideri: În calitate de fondator al unei companii, un antreprenor va avea de a face cu angajați de toate tipurile. Acesta va trebui să știe să îi motiveze și să rezolve orice situație neprevăzută apare între ei, ca un bun manager.

Acolo unde oamenii normali văd probleme, antreprenorii văd oportunități.

Avantajele antreprenoriatului

 • scapi de jobul 9-5
 • ești propriul tău șef
 • ai un program flexibil
 • poți câștiga mult mai mulți bani față de cât câștigi la un job obișnuit

Dezavantajele antreprenoriatului

 • necesită foarte multă muncă
 • este pusă multă presiune pe umerii tăi
 • ai un venit instabil
 • riști să pierzi tot ce ai investit

Cum să devii un antreprenor?

Dacă te-ai hotărât că vrei să devii un antreprenor, să știi că ai un drum lung în față. Din fericire, teoria este simplă:

1. Identifică o problemă

Primul pas este să găsești o problemă pe care vrei să o rezolvi. Obiectivul tău este să fii propriul șef și să scoți pe piață o idee inovativă. Pentru asta, trebuie să faci puțin brainstorming și să vezi ce idei îți sunt pe plac.

Gândește-te la experiența ta de muncă, ce abilități ai și ce lucruri îți place să faci. Notează-le pe o foaie și îmbină-le – astfel vei găsi probleme interesante de rezolvat.

2. Fă research

Odată ce ai identificat o problemă și o posibilă soluție, trebuie să începi să înveți cât mai multe despre industria respectivă, indiferent dacă e ceva nou sau ceva cu care ai mai avut de a face.

Citește cărți, articole, știri. Vezi cum arată competiția. Consumă content care îți oferă perspective noi și te țin la curent cu tot ce se întâmplă în industrie.

Nu numai că vei învăța multe lucruri noi, ci automat vei crea profilul clientului ideal. Practic, vei afla datele demografice, cum gândește și ce probleme întâmpină. Toate aceste lucruri vor pune bazele următorului pas: crearea soluției.

3. Creează un produs sau un serviciu pe care să îl vinzi

Antreprenorii sunt cunoscuți pentru abilitatea lor de a gândi critic și de a fi creativi. Soluția ta ar trebui să fie nouă, nemaiîntâlnită pe piață.

Gândește-te la audiența țintă și vezi ce le-ar plăcea. Asta te va ajuta să le câștigi atenția.

Totuși, nu pierde prea mult timp cu asta. Începe cu o soluție generală, apoi perfecționeaz-o în timp, după ce culegi mai multe informații.

4. Scrie un plan de afaceri

Un plan de afaceri este esențial deoarece acționează ca un roadmap pentru viitorul tău. Te va ajuta să îți stabilești obiective clare, să ințelegi piața, să identifici potențialele provocări și să dezvolți strategii pentru a le depăși.

Practic, acesta îți va crea o bază solidă și o direcție pentru călătoria ta antreprenorială, mărindu-ți șansele de a îți atinge obiectivele și să ai succes.

5. Fă rost de finanțare (dacă ai nevoie)

Ai o idee genială de afacere. Ai scris un plan de afaceri. Le-ai spus prietenilor și familiei. Acum urmează partea cea grea: obținerea unei finanțări.

Partea bună e că nu trebuie să îți vinzi casa ca să îți vezi ideea devenită realitate. Odată ce ți-ai făcut un S.R.L., atunci poți aplica pentru un împrumut sau pentru diverse fonduri de investiții (cum ar fi programul Start-Up Nation)

O altă posibilitate ar fi să le prezinți ideea unor investitori individuali și să le demonstrezi cum vor avea ei de câștigat dacă investesc o sumă de bani (cum se întâmplă la show-ul Imperiul Leilor).

Concluzie

Antreprenoriatul îți oferă oportunități unice de a transforma ideile de afaceri în realitate, de a îți crea propriul drum și de a avea un impact asupra lumii.

Fiind antreprenor, vei avea independența de a fi propriul tău șef, de a îți urma pasiunile și de a ajunge la un venit mult mai ridicat față de ce puteai obține când aveai un job.

Va veni cu anumite riscuri și provocări, însă cu siguranță vei avea succes dacă te vei folosi de eșecuri pentru a te auto-dezvolta și dacă vei învăța în permanență.