De la bijuterii vândute în târguri, la magazin online cu vânzări lunare de 30.000 euro
Investitie
Vanzari lunare
Angajati
Cine ești și cu ce te ocupi?
Marian Tcaciuc este numele meu, am 27 de ani și sunt din Suceava.
Pasiuni am multe, dar cea mai notabilă este aceea de a rezolva lucruri. Din toate domeniile. De la montat mobilă, la electronică și la tehnologie. Sunt dependent de sentimentul pe care îl ai atunci când rezolvi o problemă complicată și probabil din acest motiv iubesc antreprenoriatul.
Afacerea pe care am fondat-o împreună cu soția mea, Ramona, se numește BijuBOX și este un atelier de bijuterii personalizate.
De ce bijuterii personalizate? Pentru că și ele, la fel cum spuneam mai sus, sunt o rezolvare la problema “Ce cadou să ii mai cumpăr eu persoanei dragi de lângă mine, când niciun obiect material nu poate să exprime sentimentele pe care le am pentru ea”.
Ce facem mai exact? Luăm de la client o amintire dragă lui. Un nume, un simbol, o fotografie, o metaforă, orice lucru mărunt pentru lumea largă, dar de o însemnătate deosebită pentru el, și îl transformăm într-o bijuterie.
Partea frumoasă este că, deși momentul sau persoana trec, pentru că totul este trecător, bijuteria rămâne și devine un simbol pentru omul respectiv. Lăsând deoparte aurul sau argintul, ce este inscripționat rezolvă problema.
Oricine vrea sa pună accent pe lucrurile cu adevărat importante din viața lor ar trebui sa aibă lângă el un asemenea obiect. Acesta este și publicul la care noi ajungem prin intermediul BijuBOX.
Ce făceai înainte de asta și cum ți-a venit ideea?
Eram student la Cluj, dar la scurt timp după începerea cursurilor mi-am dat seama ca nu mă definește, asa că am început să îmi caut un rost mai important în viață.
Nu zic că facultatea nu este importantă, dar pe mine nu m-a atras. Am și terminat-o, deci nu am renunțat definitiv la ea.
Înainte de BijuBOX lucram într-o agenție de marketing online din țară, aveam un salariu frumușel și trăiam destul de bine pentru 20 de ani. Probabil aici era și problema.
Cum a început totul? Afacerea a început dintr-o joacă. Soția mea era studentă și se plictisea în vacanța de vară, așa că i-am propus să facem bijuterii și să le vindem la târguri.
Aveam în oraș un furnizor de piese de bijuterii, așa că am luat de la el tot ce aveam nevoie și am început.
A prins la public, așa că ne-am mutat în online pe o pagină de Facebook, unde nu mai trebuia să stăm 12 ore pe scaun.
Pasionat de tehnologie și programare fiind, am zis să trecem la nivelul următor și să facem și un website online. Și tot crescând, ne-am dat seama că lucrurile devin serioase, așa că am început să tratăm lucrurile serios.
Cum ai început această afacere?
Bișnițăreala noastră cu bijuterii dădea roade, așa că am decis să ne implicăm activ.
În primă fază am investit 1.000 euro, bani proveniți din economiile mele. Cu ei am făcut website-ul, mi-am luat un aparat foto și o imprimantă.
Am renunțat la job și m-am mutat înapoi în Suceava, unde am pus pe hârtie o corcitură de plan de afaceri care, pe cât de prost a fost scris, pe atât de eficient s-a dovedit mai târziu.
Fiind studenți la universitate, am auzit de o oportunitate pentru cei care încă nu au intrat în antreprenoriat, dar vor să o facă.
Era vorba despre programul StartUp Plus care, pe lângă un curs foarte consistent de antreprenoriat, ne-a ajutat și să accesăm un fond european în valoare de 40.000 de euro urmare a aceluiași program.
A fost vorba despre un concurs de planuri de afacere. Doar 20 de companii au fost finanțate, una dintre ele am fost și noi.
Cu ajutorul acestor bani am reușit să ne cumpărăm primele utilaje din atelier, care și astăzi ne ajută să personalizăm zeci de mii de bijuterii.
Un video cu tot procesul personalizării găsiți aici.
Lansarea oficială sub forma în care se găsește BijuBOX astăzi a fost în anul 2019, după 2 ani de târguri și diverse bijuterii făcute după capacitatea unor studenți fără pregătire în domeniu.
După lansare ne-am perfecționat în tehnică și am angajat oameni cu experiență în domeniu care ne-au ajutat să avem o pătrundere destul de accelerată pe piață.
Site-ul a rămas în continuare făcut de mine, dar cu suport tehnic din partea unei echipe de oameni minunați.
Cum au ajuns la tine primii clienți?
Având background de digital marketing în spate, nu a fost o provocare extraordinar de mare, dar totuși a fost puțin mai dureros să cheltui banii mei decât banii clienților din agenție 🙂
Totuși, nu a fost un succes garantat. A fost un proces lung și complex de trial and error care mi-a arătat zeci de alte slăbiciuni care nu mă afectau în agenție, cum ar fi Conversion Rate Optimisation, care ne-a dat multe bătăi de cap.
Ulterior am început să lucram și noi cu agenții, pentru că domeniul este în continuă schimbare și nu mai țineam pasul, fiind implicat în multe altele.
Care este stadiul actual al afacerii?
În momentul de față avem peste 30.000 de clienți. 96% dintre ei sunt extrem de fericiți, conform studiilor făcute.
Lunar vindem cam 30.000 de euro. Suntem 7 oameni în companie momentan.
Anul acesta am deschis primul magazin fizic, în Suceava, care momentan este un test pilot pentru un concept mult mai mare. Investiția inițială a fost în jur de 20.000 de euro.
Vrem sa ne axăm mult pe zona de personalizare și să ducem personalizarea și în offline cu niște utilaje tare simpatice, care să realizeze pe loc gravarea. Scopul final fiind ca o persoană să poată să vină la noi și în 5 minute să plece cu bijuteria personalizată după bunul plac.
Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ai întâlnit și cum ai trecut peste?
Cea mai mare provocare a fost clar cea financiară. Mergeau lucrurile bine și eram tentați sa cheltuim, fără o logică în spate.
Asta până când cash flow-ul a început să sufere mult și să ne chinuim să supraviețuim de la încasare la încasare.
Am reușit sa trecem peste apelând la un consultant financiar extern care ne-a ajutat să ne întocmim instrumentele financiare și ne-a făcut sa înțelegem cum funcționează o economie sănătoasă.
Care sunt lecțiile pe care le-ai învățat?
Sunt atât de multe lucruri pe care le înveți dezvoltând un business.
Una ar fi că am învățat sa învăț din greșeli în așa fel încât sa nu le mai repet. Ideal ar fi să înveți din greșelile altora, dar adevărul este că nu le înțelegi până nu le trăiești pe propria piele.
Iar o alta este că abundența face oameni slabi, în timp ce criza face oameni puternici. De fiecare dată înveți mult mai multe când pierzi decât atunci când câștigi.
Ce planuri de viitor ai?
În următorii 5 ani ne propunem să devenim lideri în industria bijuteriilor personalizate, punând accent pe a rezolva problemele clienților într-un timp cât mai scurt.
Ce programe/aplicații folosești frecvent în afacerea ta?
Folosesc zilnic Google Analytics și Google Data Studio, sunt un om de cifre și fără aceste tooluri sunt în ceață.
Folosesc ChatGPT pentru mai toate lucrurile de la un exemplu de structură de raport, la analiza datelor prin Code Interpreter, la știri globale prin tot felul de pluginuri.
Tot din zona de AI folosesc Whisper pentru audio to text, MidJourney pentru generarea de imagini si ElevenLabs pentru Text to Voice. Împreună le-am legat în niște sisteme interne care ne eficientizează foarte mult managementul și zona de marketing.
Mai folosesc Slack pentru comunicarea cu echipa, plus câteva tooluri dezvoltate de noi.
Folosim un ecosistem de tooluri, dar ce am învățat e să pornim de la raționament și să găsim un tool care sa îl deservească, nu să folosim un tool pe care să îl transformăm într-un raționament.
Ce sfat ai pentru tinerii care vor să înceapă o afacere?
Să nu le fie frică să încerce, dar să nu ezite să eșueze. Nu toate lucrurile sunt făcute să funcționeze, dar experiența unui eșec este o realizare care trebuie îmbrățișată.
Ce carte/podcast/curs te-a influențat masiv și o poți recomanda altora?
Cartea pe care aș recomanda oricum să o citească de cel puțin 12 ori pe an este Principii a lui Ray Dalio. Lectură obligatorie pentru antreprenori.
O altă carte cu impact a fost Măsoară ce contează a lui John Doerr.
Podcasturile care m-au ajutat sunt: TBF cu Răzvan Cazanescu și Vast and Courios cu Andreea Rosca.
Ești în căutare de noi colegi?
La noi în companie tot timpul avem recrutări deschise.
De la oameni în producție, la specialiști în marketing, comercial și management.
Candidatul ideal este un specialist în domeniul lui cu rezultate anterioare, care are și își asumă aceleași 3 valori pe care le avem și noi: agilitatea, bucuria și prietenia.
Oricine vrea să scrie istorie împreună cu noi poate să îmi scrie la [email protected].
Unde putem afla mai multe despre tine?
Mă puteți găsi pe LinkedIn apăsând aici și pe Facebook apăsând aici.