Ce inseamna sa fii un freelancer?

freelancer

Datorită internetului, oamenii de rând pot deveni freelanceri extrem de ușor, atât timp cât au un skill sau o dorință continuă de învățare.

În plus, din ce în ce mai mulți oameni vor să devină independenți. Să nu mai lucreze la un program fix, să nu aibă un birou stabilit, să petreacă mai mult timp cu familia și prietenii sau să călătorească în timp ce muncesc.

Dacă aceste gânduri îți fac și ție cu ochiul, atunci poate ești potrivit să fii un freelancer. Însă, ce este mai exact un freelancer? Ce trebuie să faci? E mai bine decât să fii angajat la o companie, cu un șef?

Despre aceste lucruri veți citi în acest articol, special făcut pentru cei care vor să devină liberi profesioniști.

Ce este un freelancer?

Un freelancer este o persoană liber profesionistă care câștigă bani furnizând servicii mai multor clienți.

Dacă la un job obișnuit ești plătit lunar după salariul stabilit, în freelancing clientul va plăti în funcție de task, de proiect sau chiar pe oră.

Ceea ce înseamnă că ești obligat să muncești dacă vrei să îți intre banii în cont.

În 2020, conform Eurostat, în România au lucrat peste 1,2 milioane de freelanceri. Mai mult de atât, un an mai târziu BestJobs estima ca acest număr va crește cu 40%!

Domeniile în care liberii profesioniști erau interesați să lucreze erau IT (36%), marketing şi servicii creative (29%), financiar (19%), transporturi (15%) şi outsourcing (14%).

Beneficiile freelancing-ului

Atunci când îți dai demisia de la jobul 9-17 și începi să lucrezi după bunul plac, vei avea anumite avantaje:

  • Îți poți alege clientela: Atunci când ești freelancer, ai posibilitatea să îți alegi tu proiectele, în funcție de criteriile tale. Deci, dacă nu îți place de un client anume, poți alege să întrerupi colaborarea.
  • Ești flexibil: Freelancerii lucrează atunci când își doresc și de unde își doresc. Asta este, totuși, o sabie cu 2 tăișuri, fiindcă trebuie să fii foarte disciplinat și să ai destulă voință să te pui la treabă, chiar dacă nu ai chef.
  • Îți poți seta singur prețul: Fiind freelancer, nu va mai fi niciun șef care să îți spună să ceri mai puțin sau mai mult. Fiecare proiect va valora cât de mult vrei tu, în funcție de cât de important crezi că este timpul tău.

Putem observa că multe dintre avantajele de a fi freelancer sunt asemănătoare cu avantajele de a fi antreprenor.

Dezavantajele freelancing-ului

Deși freelancing-ul pare prea frumos ca să fie adevărat, pe parcurs te vei confrunta și cu anumite obstacole peste care trebuie să treci dacă vrei să ai succes.

  • Lipsa vieții sociale: Pentru unii, un job la birou însemna o bună parte din socializarea de care au parte. Totuși, fiind freelancer și lucrând singur, de acasă, vei simți cu siguranță lipsa colegilor, iar asta poate duce, în unele cazuri, la depresie.
  • Bun la toate: Ca și freelancer, va trebui să te ocupi și de găsirea clienților, și de contabilitate, și de customer care. Practic, va trebui să știi să te pricepi câte puțin la fiecare arie a unei afaceri și nu îți vei putea dedica 100% din timp către ce le livrezi clienților.
  • Nesiguranța zilei de mâine: Vei observa că vor fi luni în care îți găsești foarte greu clienții, urmate de luni în care nu mai ai timp de alți clienți. Nu știi niciodată dacă vei mai avea clienți pe viitor. În plus, există mereu riscul să nu ai succes, și va trebui să trăiești cu acest dezavantaj.
  • Clienți dificili: În toată cariera ta de freelancer vei lucra cu tot felul de oameni. Printre care și oameni care nu îți oferă instrucțiuni corecte, oameni care întârzie să te plătească și oameni care îți răspund din an în Paști atunci când ai nevoie de mai multe informații.

Categorii de muncă pentru freelanceri

Cum am spus și mai sus, dacă vrei să fii freelancer, trebuie să fii bun la ceva, să ai un anumit skill. Cele mai des întâlnite categorii în care freelancerii oferă servicii sunt:

  • programare
  • copywriting
  • design
  • marketing
  • editare video
  • project management
  • asistență virtuală
  • SEO

Ce trebuie să știi înainte să devii freelancer?

Atunci când ești freelancer, timpul înseamnă bani. La propriu.

Cel mai probabil vei avea un timp limită până când va trebui să termini un proiect, deci nu este loc de procrastinare. Ca să fii un freelancer bun, trebuie să știi să îți organizezi eficient timpul și taskurile.

În plus, dacă ai de gând să devii freelancer, atunci ar trebui să ai niște bani economisiți pentru vremuri grele. Cu siguranță nu toți freelancerii au succes, deci trebuie să fii pregătit și de această variantă.

Dacă ai posibilitatea, nu renunța în totalitate la job, ci redu timpul de lucru la 4 ore. În acest fel, vei avea timp și să lucrezi ca freelancer și vei primi și un salariu lunar. Asta cel puțin până când clienții vor veni recurent la tine.

Și… cel mai important lucru de avut în vedere atunci când vrei să pornești la drum în lumea freelancing-ului sunt taxele. Nu poți fi freelancer dacă nu ai o formă legală de finanțare, adică PFA sau SRL.

Sunt diferențe destul de mari între aceste forme, deci îți recomand să te interesezi pe internet sau la un contabil referitor la cea pe care o vei alege.

Cât câștigă un freelancer?

Ca și la antreprenori, veniturile freelancerilor variază extrem de mult.

Depinde, în primul rând, de domeniul în care alegi să lucrezi.

Depinde de platforma pe care o alegi, pentru că va trebui să îi plătești un comision (asta dacă nu îți faci reclamă organic).

Depinde cât de mult ești dispus să lucrezi. Munca depusă este direct proporțională cu banii pe care îi vei câștiga.

Totuși, ca să îți răspund, un freelancer poate câștiga de la câteva zeci/sute de euro pe lună, până la câteva mii, poate chiar zeci de mii.

Cum devii un freelancer?

Dacă acest stil de viață îți surâde și te-ai hotărât că vrei să câștigi bani ca un freelancer, atunci poate te întrebi ce trebuie să faci mai departe.

În primul rând, trebuie să fii bun la ceva, astfel încât oamenii să te plătească să faci acel lucru pentru ei.

Dacă nu ai încă un skill pe care îl poți monetiza, nu e nicio problemă. Gândește-te la ce știi să faci, dar și la ce îți place să faci.

Uită-te pe platformele pe care sunt prezente freelancerii și vezi ce servicii oferă ei, apoi gândește-te care ți s-ar potrivi cel mai bine. Odată ce ai stabilit asta, caută tutoriale și cursuri pe internet și pune-te pe învățat!

În al doilea rând, trebuie să îți stabilești forma de finanțare. Am vorbit mai sus despre asta, PFA sau SRL, trebuie să te interesezi tu care ți se potrivește. Pot doar să-ți spun că majoritatea merg pe PFA.

În al treilea rând, trebuie să ai un portofoliu. Cu ajutorul portofoliului, clienții vor colabora (sau nu) cu tine. Acolo se vor regăsi proiectele tale terminate și este aproape imposibil să îți găsești clienți fără unul.

„Bine, bine, dar ce fac dacă încă nu am niciun proiect finalizat?”

Înțeleg. Ca să îți faci un portofoliu, trebuie întâi să ai clienți. Dar nu poți să ai clienți dacă nu ai portofoliu.

Soluția? Cere mai puțin decât piața. Astfel, vei colabora cu clienți care nu își permit cele mai înalte servicii și care nu au cele mai mari așteptări.

Nu în ultimul rând, trebuie să îți alegi platforma pe care îți vei face reclamă.

Poți alege să postezi pe grupuri de Facebook sau să îți faci un profil de LinkedIn și să îți cauți acolo clienți organic.

Sau poți alege o platformă special făcută pentru freelanceri, pentru ca aceștia să își găsească mai ușor proiecte, precum:

În plus, dacă vrei să afli mai multe despre freelanceri, precum stilul lor de viață sau problemele cu care se confruntă, îți recomand grupul de Facebook Viața de Freelancer sau site-ul lor propriu.

Concluzie

Freelancing-ul nu este pentru toată lumea.

Pentru unii este o bătaie prea mare de cap, și preferă să rămână la un job stabil cu un venit sigur și cu aceeași rutină zilnică.

Pentru alții, independența este echivalentă cu paradisul și nu pot trăi altfel decât fiind liberi, având propriul program și călătorind oricând își doresc.

Există avantaje și dezavantaje pentru ambele variante. Totul depinde de ce tip de persoană ești.

Un lucru e sigur: făcând trecerea de la angajat la freelancer vei avea o tonă de lucruri de învățat și te vei dezvolta enorm ca și persoană.