Cum am început platforma de închirieri auto Masini La Cheie
Investitie
Vanzari lunare
Angajati
Cine sunteți și cu ce vă ocupați?
Gabi Frangu (Co-founder CMO MasiniLaCheie.ro): Numele meu este Frangu Cristian Gabriel, am 23 de ani și sunt din Ianca, județul Brăila. Ca și hobby-uri, pot spune că am o pasiune pentru gadget-uri (telefoane, ceasuri inteligente, smart home etc.), iar acest hobby m-a și împins către primul meu “business”, cât și primul job din viața mea.
În timpul liceului reparam telefoane pentru colegi și cunostințe. Primul job l-am avut în Amsterdam, la un magazin de huse și reparații de telefoane, împins de facultate (The Entrepreneurship Academy) pe perioada șederii să generez o anumită sumă de bani într-un mod antreprenorial, cu scopul de a trece o anumită evaluare.
Radu Albastroiu (Co-founder CEO MasiniLaCheie.ro): Numele meu este Radu Gabriel Albastroiu, am 27 de ani, sunt din Craiova și acum locuiesc în București. Am urmat Facultatea de Automatică din orașul natal și am profesat ca Software Developer 5 ani înainte de a începe start-up-ul Mașini La Cheie.
Masini La Cheie este o platformă ce conectează oamenii ce doresc să închirieze o mașină cu firmele locale de rent a car și afișează oferta transparentă și updatată zilnic a acestora. Procesul de închiriere este complet online.
Ce făceați înainte de asta și cum v-a venit ideea?
Gabi Frangu: Anul 2023 este anul în care îmi termin studiile la The Entrepreneurship Academy. Pe parcursul anilor din cadrul facultății am fost încurajat să-mi încep propriul business și să cunosc oameni din zona antreprenoriatului românesc, cât și internațional.
Unul dintre proiectele mele de succes se numeste Huggd, un online store care vindea și producea 100% in România hanorace din pătură oversized. Am atins un număr de 400 de hanorace vândute în 2022, iar ulterior am vândut business-ul din dorința dezvoltării unui start-up scalabil.
În cadrul unei plecări în Estonia am avut șansa să mă întâlnesc cu fondatorul unui peer-to-peer car rental, iar de acolo mi-am dorit să formez Frisbee, ceea ce avea să devină pentru mine în septembrie 2022 MasiniLaCheie.
Radu Albastroiu: Am lucrat ca software developer și product manager pentru 3 companii înainte să încep Masini La Cheie. Pe lângă rolurile din industria de software, am avut și o mică firmă de închirieri auto ce m-a ajutat să înțeleg mai bine industria în care urma să încep acest start-up.
Ideea mi-a venit în momentul în care mi-am dorit să combin cunostințele mele din software development cu industria de rent a car și am observat că există mult loc pentru inovare în acest spațiu.
Cum v-ați cunoscut?
Ne-am cunoscut în cadrul conferinței How to Web. Colega de facultate a lui Gabi ne-a facut cunoștință, știind că amândoi doream ca acest tip de business să existe. Ulterior am discutat puțin despre ideile noastre și am organizat o întâlnire în care să vedem dacă putem colabora.
Cum ați început această afacere?
Gabi Frangu: La început, tot timpul a fost investit în research, deși niciodată nu veneam cu rezultate bune deoarece pe piața de rent a car din România nu există foarte multe informații și tot ce poți să faci este să începi direct în modul tradițional, cum a făcut-o Radu – deschiderea propriului rent a car.
Radu Albastroiu: Pot spune că ideea a venit cu câteva luni înainte de a începe propriu-zis construirea business-ului. Când închiriam mașinile mele, mi-am dat seama că eforturile de marketing pe care le fac sunt în zadar de la un anumit nivel în sus, deoarece am o flotă mică. Cunoșteam problema, așadar am căutat soluția în România, însă nu am găsit ceva favorabil pentru mine ca proprietar.
Într-o seară din septembrie 2021, doi prieteni mi-au povestit despre acceleratorul de business Commons Accel, la care doar ce se înscriseseră, și m-au convins și pe mine să merg cu această idee de “Airbnb for cars”.
În timpul acestui accelerator am dezvoltat planul de business, am făcut mai multe cercetări de piață și am deprins o înțelegere mai bună a ceea ce înseamnă creșterea unui start-up. Am obținut locul 1 la acest accelerator și am căpătat și încredere că pot transforma această idee în realitate.
Din octombrie 2021 până în martie 2022 am dezvoltat platforma din punct de vedere tehnic și am vorbit cu peste 20 de firme de rent a car pentru a înțelege cât mai bine nevoile acestora. În aprilie 2022 am lansat cu primul furnizor și am avut prima închiriere prin platformă.
Pe perioada de dezvoltare am lucrat în continuare, ceea ce mi-a permis să strâng niște resurse și, începând cu luna iunie, am început să lucrez full time. Suma cu care am început a fost în jur de 30.000 euro. Această sumă a fost investită în eforturi de marketing și vânzări, plata de salarii, întreținere personală și uneltele ce ne permit să operăm.
Cum au ajuns la voi primii clienți?
Primii clienți au venit în aprilie 2022 și au fost exclusiv din anunțurile publicate pe site-uri publicitare generice (OLX).
În momentul în care am depășit 20 de masini pe platformă, ne-am dat seama că trebuie să scalăm aceste eforturi de atragere de clienți și atunci am apelat la Google Ads.
Noi fiind un marketplace, aveam nevoie să atragem atât furnizori de flote, cât și clienți pentru acestea. Focusul inițial pe perioada verii și imediat după a fost pe atragerea de furnizori, deoarece aveam clienți și nu aveam ce mașini să le oferim.
Această strategie ne-a ajutat să rezolvăm problema furnizorilor, însă pentru asta noi am folosit un hack, și anume traficul plătit.
Începând din noiembrie 2022 ne-am schimbat focusul pe utilizatori, astfel încât să putem oferi o experiență completă și, de asemenea, să putem scădea costul de achiziție al unui client.
În acest efort ne axăm în principal pe prezența în rețelele de social media, poziționarea cât mai sus în motoarele de căutare, dar și construirea de oferte personalizate pentru clienții recurring, email marketing, dar și interfața UI/UX îmbunătățită.
Care este stadiul actual al afacerii?
Până în momentul actual, peste 400 de clienți au închiriat o mașină prin Masini la Cheie. Venitul lunar fluctuează, însă este peste 1.000 euro în afara sezonului, și noi ne așteptăm ca în această vară să depășim 3.500 euro lunar.
Strategia de marketing actuală este bazată pe social media pentru creșterea brand-ului, SEO pentru trafic, email marketing și oferte personalizate pentru retargetarea clienților.
În momentul actual lucrăm în partea de redefinire a parcursului pe care un viitor client îl are pe website-ul nostru.
În momentul în care am creat primul flow de UI, nu avusesem niciun client. Între timp doar am aplicat mici modificări punctuale, însă acum lucrăm la redefinirea completă a celor 4 mari pași de conversie pe baza datelor și feedback-ului acumulat. Noi credem cu tărie că aceste modificări o să dubleze conversia finală pe care o avem acum.
Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ați întâlnit și cum ați trecut peste?
Atragerea furnizorilor în platformă – inițial a fost destul de dificil să aducem primele firme de rent a car. În perioada ianuarie-martie, am avut o conversie de sub 5% a furnizorilor, și asta a și ocupat destul de mult timp, deoarece era nevoie deseori și de deplasări la sediul acestora.
După primii 10 furnizori, lucrurile s-au schimbat în bine, deoarece încrederea colectivă într-o platformă ce deja functionează era cu totul alta și discuțiile erau mai ușoare.
După ce am început să avem o prezență mai puternică în social media, atragerea de furnizori a devenit o non-problemă. De la începutul anului și până acum am avut peste 50 de cereri de listare în platformă și, în momentul actual, lucrăm să automatizăm acest proces pe cât posibil.
Traficul organic – a fost un challenge, deoarece am funcționat o perioadă pe bază de Google Ads. Prin parteneriatul cu micro-influencers, dar și prin social media propriu am început să avem primii utilizatori organici, urmând ca traficul organic să apară din Google pe baza căutărilor, și acum vedem cum lună de lună acest trafic crește.
Identificarea mașinii ideale pentru fiecare client – acesta este un alt challenge cu care ne luptăm. Pe baza datelor pe care le avem, am observat că anumite mașini performează mai bine decât altele. În momentul actual lucrăm să creștem conversia totală pentru toți furnizorii și toate mașinile.
Care sunt lecțiile pe care le-ați învățat?
Gabi Frangu: Ce am învățat este că găsirea unei idei de business nu este cea mai grea parte. În timp am avut nenumărate idei, dar rar am pus în aplicare ideile respective. Cel mai greu lucru este să faci primul pas și să înțelegi că produsul/serviciul pe care îl oferi nu trebuie să fie perfect din primele vânzări.
Radu Albastroiu: Am învățat mai multe decât mă așteptăm, însă o lecție importantă este că nu trebuie să renunți atunci când lucrurile nu merg în direcția în care îți dorești. Persistența mentală și încrederea că tu ești cel care o să rezolve toate problemele ce îți vor veni în cale este singura constantă.
Ce planuri de viitor aveți?
Gabi Frangu: Scopul meu personal este să îmi pot dezvolta propriul ecosistem de start-up-uri/afaceri cu modele de business diferite, cu scopul de a fi provocat zilnic.
Radu Albastroiu: Obiectivul meu personal este să continui să învăț. Cred că Mașini La Cheie este de departe cel mai bun mediu în care mă pot dezvolta, deoarece este nevoie de o combinație între tehnologie, analiză de date, suport pentru clienți, marketing, dar și vânzări.
Obiectivul Masini la Cheie este ca, peste 5 ani, să fim prezenți în mai multe țări din Europa (dar nu ne limităm aici), iar din punct de vedere al rezervărilor o să ajungem la un număr de peste 100.000 anual.
Ce programe/aplicații folosiți frecvent în afacerea voastră?
- Google Drive – documente, email etc.
- Notion – documentație, decizii, note taking
- Figma – mockups, wireframes și design
- DigitalOcean – servers și continuous deployment
- MongoDB Atlas – database
- Github Repository – code
- Webflow – anumite pagini din website
- Mixpanel – analiza fiecărui event din website
- Firebase – account management
- Stripe – financiar
- SmartBill – facturare
- Intercom – customer support
- Crisp – customer support
- Twilio – SMS
- SendGrid – email marketing
- Sitebunker – domain management (ro)
- Namecheap – domain management (international)
- PandaDoc – contracte
- Pipedrive – sales
Ce sfat aveți pentru tinerii care vor să înceapă o afacere?
Gabi Frangu: Nu vă pierdeți în detalii, cel mai simplu lucru este să acționați în cauză. Nu produsul perfect face ca business-ul să funcționeze, ci povestea afacerii/produsului.
Radu Albastroiu: Just do it, nu o să fii niciodată pregătit suficient și oricum o să înveți totul pe parcurs.
Ce carte/podcast/curs v-a influențat masiv și o puteți recomanda altora?
Gabi Frangu: Not a podcast, but more meaningful: Matt D’Avella. De asemenea, Atomic Habits de James Clear.
Mai important decât o carte/un podcast sunt oamenii care se află în preajma ta. Caută pe cineva care să aibă încredere în tine, să vrea să te asculte, să te susțină și să vadă problemele tale de business din altă perspectivă (business mentor, business partner etc.)
Radu Albastroiu: Zero to One de Peter Thiel.
Sunteți în căutare de noi colegi?
In momentul actual nu creștem echipa în mod activ, însă suntem mereu deschiși către persoane interesante.
Unde putem afla mai multe despre voi?
Pe Gabi Frangu îl puteți găsi pe Facebook apăsând aici, pe Instagram apăsând aici și pe LinkedIn apăsând aici.
Pe Radu Albastroiu îl puteți găsi pe Facebook apăsând aici, pe Instagram apăsând aici și pe LinkedIn apăsând aici.
De asemenea, puteți vedea pagina de Facebook a afacerii MasiniLaCheie apăsând aici, pagina de Instagram apăsând aici și pagina de LinkedIn apăsând aici.