Povestea Neakaisa, magazinul online cu produse pentru casă și grădină
Investitie
Vanzari lunare
Angajati
Cine ești și cu ce te ocupi?
Laura Sardescu, co-fondatoare a magazinului online Neakaisa.ro. Am devenit antreprenoare acum 9 ani, din exces de zel, entuziasm și puțină inconștiență.
Acum am 33 de ani și încă sunt convinsă că este nevoie de puțin din toate 3 pentru ca povestea Neakaisa.ro să continue.
Este un magazin online care gravitează în jurul băii, având un portofoliu de peste 12.000 de produse pentru amenajarea acesteia. Da, știu, trebuie explicat puțin. De la obiecte sanitare, nelipsitul vas de toaletă, lavoare, până la căzi, rigole, sisteme incastrate, baterii și cabine de duș.
Ce făceai înainte de asta și cum ți-a venit ideea?
Înainte de Neakaisa.ro lucram într-un depozit de materiale de construcții. Nu avem o fișă a postului foarte bine conturată, motiv pentru care făceam câte puțin din toate, dar cel mai mult vânzări consultative.
Am terminat două facultăți, Studii Culturale Europene și Facultatea de Jurnalism, ambele la Universitatea București. Nu știu alții cum se simt după facultate, dar eu am rămas cu o curiozitate permanentă și o dorință continuă de învățare, lucruri pe care le datorez și profesorilor avuți.
Am început povestea Neakaisa.ro pentru că părea că nu există o soluție de vânzare consultativă pe partea de bricolaj (da, am început cu game de produse din seria DIY – generatoare, scule și unelte de mână, etc). Și am continuat să dezvoltăm partea aceasta de consultanță până în prezent.
Cum ai început această afacere?
Nu a fost ușor, dar ce pot spune clar este că nu a fost imposibil. Dovadă că suntem aici și povestim despre evoluția business-ului. Am început cu o finanțare prin proiectul SRL-D, investind inițial în platforma de ecommerce, marketing și ceva stocuri.
Numele de Neakaisa a fost ales oarecum întâmplător, am considerat că este memorabil, ușor de rezonat cu el și că poate aduce un zâmbet chiar și atunci când vorbim despre ceva atât de serios precum achiziția online de produse.
Cred că într-o formă sau alta am legat relații cu partenerii potriviți încă de la început. Nu toți, evident, dar o parte importantă dintre ei ne este și acum alături.
Nu este ușor să menții relații chiar și în perioade imprevizibile (precum pandemia sau începutul războiului), dar echipa extinsă cred în continuare că este extrem de importantă pentru evoluția oricărui business.
Cum au ajuns la tine primii clienți?
Întâmplător. Prima comandă am primit-o chiar în prima seară a lansării magazinului.
Am lansat de Black Friday 2014, iar prima comandă a venit la circa o oră mai târziu. Prima reacție a fost de bucurie, apoi au apărut toate emoțiile – panică, entuziasm, îndoială.
Am continuat apoi cu un plan de marketing creat în jurul nevoilor clientului. Reclamele plătite cu bugete simțitoare au apărut abia mai târziu, în prima perioadă foloseam foarte mult conținut informativ și educativ pentru a ajunge la potențiali clienți.
Care este stadiul actual al afacerii?
Neakaisa.ro a crescut mult în ultimii ani datorită echipei și a dedicării colegilor. Cumva, cred că ne-am dorit toți să reușim să punem pe harta magazinelor online o alternativă mai zâmbăreață.
Cifra de afaceri pe 2022 a fost de 5.4 milioane de euro, iar echipa are 18 membri.
Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ai întâlnit și cum ai trecut peste?
Una dintre cele mai grele perioade a fost începutul pandemiei. Eram foarte obișnuiți să lucrăm împreună, să fim o echipă și în formă fizică.
După ce am început să ne sincronizăm și de la distanță au apărut provocările pe lanțurile de aprovizionare și de livrare, criza de aprovizionare marfă, o creștere bruscă a numărului de clienți.
Toate ne-au luat prin surprindere și, recunosc, situația generală era una în care nu simțeai că există stabilitate sau predictibilitate.
Am trecut prin perioadă încercând să rămânem calmi, să ne organizăm intern cât mai bine și să ne susținem reciproc. Am avut norocul că atât partenerii, cât și clienții au empatizat foarte ușor în perioada respectivă și am reușit împreună să găsim soluții.
Care sunt lecțiile pe care le-ai învățat?
Întrebarea mai potrivită ar fi câte lecții NU am învățat. Cu greu, las câteva lucruri pe care le-am învățat the hard way:
- Nu există rețete, iar ceea ce te duce până într-un anumit punct nu te va duce în mod implicit și mai departe.
- Trebuie să iei decizii rapide, uneori cu doar 50% din informații disponibile.
- Lipsa unei decizii este de cele mai multe ori mai rea decât o decizie imperfectă.
- Echipa este cea care te duce mai departe și alături de ea construiești. Ai nevoie să ai alături oamenii potriviți pentru fiecare tip de provocare.
- Nu te poți opri din învățat, este ceea ce te va duce mai departe și te va ajuta să înțelegi mai bine atât lumea din jur, cât și cum să continui să crești alături de business.
- Când nu știi sau nu ai suficiente informații, întreabă. Pe oricine. Oamenii sunt mai predispuși să comunice și să dea mâini de ajutor decât te aștepți.
- Caută comunități de suport, este foarte important să simți că nu ești singurul care are provocări și care simte uneori că nu mai știe drumul corect.
Ce planuri de viitor ai?
Momentan, focusul este scalarea sănătoasă a business-ului. Este un punct în care este nevoie de foarte multă organizare astfel încât să putem continua să construim.
Am lansat recent primul showroom pentru a ajunge mai aproape de experiența omnichannel pe care ne dorim să o putem pune la dispoziția clienților noștri.
Ce programe/aplicații folosești frecvent în afacerea ta?
Pe lânga platforma de ecommerce, bănuiesc? Platforma de ecommerce este Avanticart.
Pentru facturare folosim SmartBill, pentru email-uri & organizare internă folosim suita Microsoft și aș mai adăuga câteva zeci de aplicații care ne ajută în activitatea curentă.
Aș menționa că nu softul contează în mod particular, ci cum creezi un sistem în care toate să aibă legătură unele cu celelalte. Cum faci ca toate piesele de puzzle să aibă un scop comun, respectiv consolidare și scalare corectă.
Ce sfat ai pentru tinerii care vor să înceapă o afacere?
Să aibă curaj, mult curaj. Să înceapă, să greșească, să învețe.
Este foarte greu să ai o viziune și realitatea să fie complet diferită. La fel de greu este și să primești feedback negativ și să te motivezi în continuare să înveți din el. Este nevoie de antreprenori pentru că ei sunt motorul inovației.
Dar pentru asta trebuie să înceapă cu un scop mai amplu decât simpla creare a unui business care să genereze profit. Este despre mai mult și, atunci când începi, trebuie să îți asumi misiunea pe care o alegi.
Ce carte/podcast/curs te-a influențat masiv și o poți recomanda altora?
Sunt un cititor entuziast, deși nu întotdeauna reușesc să prioritizez lectura atât de mult cât mi-aș dori.
Aș recomanda, mai ales celor la început de drum:
- Simon Sinek – Start with Why
- Adam Grant – Think Again
- Tony Fadell – Build
- Laura Huang – Edge
Pentru cei care doresc să înceapă o carieră în ecommerce, recomand cursul Digital Commerce Expert de la EICOMM.
Ești în căutare de noi colegi?
Echipa Neakaisa.ro crește constant, iar în prezent căutăm colegi pentru departamentul de Customer Care și cel de documentare produse.
Unde putem afla mai multe despre tine?
Mă puteți găsi pe LinkedIn apăsând aici, pe Facebook apăsând aici și pe Instagram apăsând aici.