Ce este un test A/B și ce beneficii are?

ab test

Atunci când creezi o nouă pagină sau un nou produs, ai de ales între o mulțime de detalii: background-ul, culorile și mărimea butoanelor, fontul, imaginile folosite, poziționarea elementelor etc.

De fiecare dată lași intuiția să îți spună ce variante se potrivesc cel mai bine. Butonul este verde, dar parcă ar fi mers și albastru sau roșu. Îl lași în stânga paginii, să se alinieze cu textul. Ca font – parcă Poppins arată cel mai drăguț…

Dar cum ar fi dacă, în loc să te bazezi pe noroc, ai putea testa fiecare element în parte?

De exemplu, poți compara ratele de conversie atunci când butonul este verde vs atunci când este albastru. Sau atunci când folosești un font mai vechi vs un font mai nou.

Această metodă se numește testare A/B (sau split test) și este folosită de majoritatea companiilor care vor să își îmbunătățească rata de conversie. Dacă vrei să afli mai multe despre acest „hack”, citește în continuare acest articol!

Ce este un test A/B?

Testarea A/B este un experiment de marketing prin care îți împarți audiența în 2 sau mai multe grupuri și testezi diferite variații ale paginii/produsului pentru a vedea care convertește cel mai bine.

Practic, mai simplu, un test A/B compară 2 versiuni diferite ale unei pagini.

Este o unealtă necesară pentru orice fondator/marketer care vrea să optimizeze la maximum site-ul/campania proprie în funcție de rezultatele obținute.

Atunci când un vizitator intră pe site-ul tău, are un scop anume, cum ar fi achiziția unui produs sau abonarea la newsletter (cunoscute ca și conversii). Totuși, doar o mică parte din vizitatori convertesc.

Testarea A/B te poate ajuta să îți dai seama unde anume se opresc utilizatorii și care variantă a site-ului are cele mai mari șanse să convertească. Chiar și cele mai mici modificări pot avea un impact major asupra succesului tău.

Care sunt beneficiile unui test A/B?

Testele A/B sunt singura metodă de a afla cum este influențat un vizitator în funcție de o schimbare făcută asupra unui element.

Rezultatele testelor A/B te vor ajuta să identifici punctele forte și punctele slabe ale campaniei/paginii tale și să creezi cea mai bună experiență posibilă pentru un vizitator. Pe lângă asta, vei fi răsplătit cu numeroase beneficii:

  • vei putea observa imediat cum modificarea unor mici detalii din pagină va schimba parțial experiența unui vizitator
  • vei înțelege mai bine comportamentul utilizatorilor și publicul țintă și îți va fi mai ușor să creezi campanii de succes
  • vei îmbunătăți indicatorii de performanță (KPIs)
  • vei elimina presupunerile și vei acționa doar pe baza informațiilor concrete
  • îți vei optimiza bugetul fiindcă vei ști exact ce funcționează cel mai bine

Cum funcționează un test A/B?

Pentru a face corect un test A/B, trebuie să creezi o versiune diferită a paginii în care schimbi o singură variabilă. Vei avea varianta actuală și varianta modificată.

Pe urmă, vei afișa fiecare variantă unui număr asemănător de vizitatori (aleși aleatoriu) și vei analiza care dintre variante a avut conversia mai ridicată (nu te speria, nu vei face tu manual asta, ci vei folosi un plugin/tool).

Mai simplu spus, vei afla care variantă le place mai mult vizitatorilor.

De exemplu, poți afișa unei audiențe o pagină cu textul butonului „Adaugă în coș”, iar celeilalte audiențe o pagină cu textul butonului „Cumpără acum”.

După o perioadă de timp (de exemplu o săptâmână) sau un număr de afișări (de exemplu 1.000 vizitatori), vei compara ratele de conversie pentru a vedea care variantă a fost mai bună.

Ce poți testa într-un test A/B?

Primul lucru pe care trebuie să îl faci înainte să începi un test A/B este să te hotărăști ce anume vrei să testezi. Ai o grămadă de variante:

  • titlul
  • subtitlurile
  • bannerele
  • culoarea butoanelor
  • textul butoanelor
  • poziționarea butoanelor
  • pop ups
  • prețul
  • imaginile
  • formularele
  • fontul

În plus, nu trebuie să te limitezi doar la site-uri. Poți face teste A/B și campaniilor de Google sau Facebook Ads, email-urilor tale sau chiar canalului tău de YouTube.

La ce să fii atent când începi un test A/B?

Înainte să începi primul tău test A/B, ar trebui să știi deja ce rezultate ai cu varianta actuală și ce rezultate ai vrea să ai pentru a face schimbarea.

De asemenea, testele trebuie să fie făcute în același timp. Dacă vei testa o variantă astăzi și altă variantă mâine, e posibil ca rezultatele să fie afectate de anumiți factori neprevăzuți.

1. Nu face modificări în mijlocul testării

Odată ce ai stabilit elementul pe care vrei să îl schimbi, gândește-te la o perioadă de timp sau la un număr fix de vizitatori (de exemplu 1.000 pentru fiecare variantă a testului) și doar după ce primești rezultate finale vei putea acționa.

Știu că ți-a venit o altă idee pe care vrei să o testezi, dar trebuie să ai răbdare!

Dacă faci schimbări în mijlocul testului din cauză că ești nehotărât, atunci nu vei ști sigur ce variabilă a produs schimbarea de conversie.

2. Ai grijă la sezonalitate

Indiferent de nișa din care faci parte, sezonalitatea are un cuvânt important de spus.

Așadar, atunci când vrei să iei o decizie referitoare la landing page-ul sau campania ta, gândește-te dacă sezonalitatea va fi un factor de decizie pentru clienți și testează corespunzător.

3. Învață din testele tale, nu din ale altora

Cum am spus și mai sus, fiecare audiență este diferită. Dacă tu vrei să faci o campanie despre inele pentru bărbați, atunci nu asculta de Gigel care are un magazin online cu articole pentru casă și îți spune să folosești numai butoane negre. Testează, testează, testează!

4. Nu testa mai multe lucruri simultan

Fiecare variabilă a unui website poate avea un impact asupra comportamentului vizitatorului. Dacă vrei să schimbi și culoarea butonului, și poziționarea acestuia, și titlul paginii, și bannerul, testează-le pe rând!

Dacă vei compara varianta originală cu varianta ce are toate aceste modificări și vei observa o creștere a ratei de conversie, nu vei ști care element convertește mai bine și care nu.

Deci schimbă câte un singur element, iar după ce primești rezultatele treci la următorul.

Concluzie

Testarea A/B îți poate oferi informații valoroase și este super ușor de implementat, mai ales după ce citești un articol ca acesta.

Dacă nu ești încă hotărât să încerci și tu, poate următoarea statistică te va face să te răzgândești: în 2022, din top 10.000 cele mai mari site-uri din lume, 48,4% experimentează cu testele A/B! Din acestea, doar 7% sunt de părere că este complicat să execuți teste A/B. Mai multe statistici interesante poți citi aici.