Povestea primului market network din domeniul construcțiilor din România

Cosmin

Cosmin Răileanu

10.000 €

Investitie

1.250.000 €

Vanzari lunare

33

Angajati

Cine ești și cu ce te ocupi?

Numele meu este Cosmin Răileanu, am 40 de ani și sunt din Râmnicu Sărat, județul Buzău. Sunt un antreprenor dornic să inoveze constant pentru clienții săi. 

În 2014 am lansat Vindem-Ieftin.ro, primul market network din domeniul materialelor de construcții din România, cu scopul clar de a scurta lanțul clasic de la fabrică la client și de a-i ajuta pe cei care construiesc să scutească timp, bani și energie.

Ce făceai înainte de asta și cum ți-a venit ideea?

Construcția casei mele a fost o provocare din multe puncte de vedere.

Atunci mi-am dat seama ce se întâmplă pe piața materialelor de construcții, numeroasele lacune și blocaje din comerțul clasic cu materiale și depozite mi-au influențat negativ bugetul. Ca mine au fost sute, chiar mii de oameni care s-au confruntat cu tot felul de neplăceri când au construit. 

Casa de Comenzi Vindem-Ieftin.ro comercializează toată gama de materiale pentru construcții civile și industriale. Suntem singura companie care vinde beton la cifă, cu o rețea de peste 100 de stații la nivel național. 

Procesul de vânzare este unul consultativ, iar fiecare comandă are parte de un consultant dedicat (redenumit de curând Depozit Virtual) cu care stabilește toate detaliile și care îi este alături pe toată durata procesului de achiziție. De ce să alergi prin depozite și hipermarketuri? Online este mult mai simplu!

Înainte de lansarea Vindem-ieftin.ro mă ocupam de un alt business – Sendone – o companie care produce elemente din forjat. În prezent gestionez cu succes ambele afaceri.

Cum ai început această afacere?

Investiția inițială a fost de 10 000 de euro. Acești bani i-am investit în spațiul de birouri, echipamente (calculatoare) și salarii.

Furnizorii i-am găsit în urma unor acțiuni de prospectare de piață. Plata integral în avans a fost un criteriu ce le-a surâs furnizorilor, care într-un final au avut încredere în acest model de business unic în România.

Cum au ajuns la tine primii clienți?

A fost destul de complicat să atragem clienți din mediul online la început pentru că oamenii trebuiau să plătească în avans (fiind un mecanism prin intermediul căruia am obținut condiții comerciale mai bune pentru toți clienții și, pe lângă asta, marfa nu rămânea blocată în stoc până la efectuarea plății, ci pleca direct la adresa clienților) și nu aveau încredere să dea banii la o firmă fără istoric, fără un brand cunoscut în spate.

Provocarea a fost să îi convingem că banii lor ajung în siguranță și marfa se livrează. Am reușit să îi convingem prin recenzii video de la aproape fiecare client care a cumpărat.

Doar că a durat destul de mult timp, și în paralel cu acțiunea asta am făcut și foarte multe comunicări, articole, videouri, participări la emisiuni pentru că doar așa poți să devii cunoscut și oamenii vor avea încredere în brandul tău și în valoarea pe care o aduci fiecărui client.

Care este stadiul actual al afacerii?

Avem peste 75 000 de clienți care au ales să cumpere online materiale de construcții, o rată de recurență de 45% și peste 300 de furnizori remarcabili.

Am încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de 15 milioane de euro. Planul nostru este să atingem 100 de milioane de euro în 2028.

Vom deveni o companie antreprenorială și vom crește peste 200 de antreprenori remarcabili care să vândă materiale de construcții de oriunde, oricui, cu livrare oriunde în România și Europa.

Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ai întâlnit și cum ai trecut peste?

Fiecare zi vine cu noi provocări pe care le bifăm cu succes. Cel mai greu este să câștigi încrederea oamenilor și să demonstrezi că ești diferit, că ești de partea lor, nu doar un brand cu scopuri ascunse și frumos ambalate care vânează doar banii clienților.

La început ne-am lovit de reticența clienților care nu aveau curaj să plătească marfa în avans. Am găsit o soluție inedită de a oferi un boost de încredere prin recenziile video primite de la oamenii care au comandat de la noi.

Aceștia ne-au trimis scurte filmări cu marfa comandată, care le-au dat încredere și potențialilor clienți să cumpere de la noi. Astăzi avem peste 300 de astfel de recenzii video.

Care sunt lecțiile pe care le-ai învățat?

Am învățat că este important să fii de cuvânt, adică să livrezi clienților exact ce ai promis. 

De asemenea, am realizat că trebuie să fiu asumat, să găsesc mereu soluții pentru provocări și obstacole și să-mi motivez oamenii din echipă să se autodepășească zilnic. 

Însă, toate sunt în zadar dacă nu există perseverență și disciplină, fără aceste două ingrediente nu poți să atingi niciun obiectiv.

Ce planuri de viitor ai?

Anul acesta ne-am propus să activăm 50 de Depozite Virtuale noi. Planul nostru este să extindem acest model unic de business și în afara României și să reducem la jumătate numărul camioanelor care livrează materiale de construcții pe șoselele europene.

Ce programe/aplicații folosești frecvent în afacerea ta?

Folosim un sistem complex custom pe care l-am denumit Win, cu ajutorul căruia gestionăm procesele de vânzare, statusuri, follow-up și multe altele.

Pentru site folosim WordPress, iar pentru newsletter folosim Newsman.

Ce sfat ai pentru tinerii care vor să înceapă o afacere?

Să fie curajoși și să creadă în visul lor. Orice este posibil dacă ai încredere, te implici și ești dedicat.

Indiferent cât de greu ar fi drumul spre succes, nu trebuie să renunțe. Oamenii își doresc doar succesul, nu și eforturile din spatele acestuia. Evident, nu uităm de cuvântul perseverență care face diferența între succes și eșec.

Ce carte/podcast/curs te-a influențat masiv și o poți recomanda altora?

Nu pot să spun că am un mentor sau că există cineva care m-a influențat foarte tare. Pot spune că iau de la fiecare persoană anumite trăsături care consider că mi se potrivesc și mă ajută să îmbunătățesc activitatea și să fiu mai bun în fiecare zi.

Ești în căutare de noi colegi?

De ceva timp am pornit în căutarea celor mai agili și talentați vânzători de materiale de construcții din România pe care să-i transformăm din angajați în antreprenori. 

Depozit Virtual este singura franciză de materiale de construcții din România, o afacere la cheie pentru vânzătorii cu experiență. 

Noi le punem la dispoziție un sistem funcțional și testat în ultimii 9 ani de activitate, clienți, lead-uri, furnizori, mentori și suport, iar ei au nevoie doar de motivație, implicare și dorință de reușită. Un vânzător remarcabil înțelege oportunitatea de a factura o treime din adaosul realizat. Mai multe informații despre Depozit Virtual găsești aici.

Unde putem afla mai multe despre tine?

Mă puteți găsi pe Facebook apăsând aici, pe Instagram apăsând aici și pe LinkedIn apăsând aici.

De asemenea, sunt activ si pe site-ul meu personal, pe care îl puteți vedea apăsând aici.