Povestea Zăganu, fabrica românească de bere artizanală
Investitie
Vanzari lunare
Angajati
Cine ești și cu ce te ocupi?
Salut, sunt Laurențiu Bănescu, am 44 de ani și sunt din București. Sunt traveller, foodie, îmi place să descopăr și să experimentez locuri, culturi, food & drinks și oameni noi în toată lumea.
Din 2013, împreună cu Alex, asociatul meu, producem berea artizanală Zăganu, la Măneciu-Ungureni, și o distribuim în toată țară cu scopul de a crește o piață aproape inexistentă acum 10 ani, berea artizanală, produsă în cantități mici, după rețete proprii, cu ingrediente naturale (ce se pot pronunța cu ușurință) și cu proces natural de fermentare.
Zăganu, și în general berile artizanale românești, se adresează tuturor celor care vor să bea altceva decât berile industriale plictisitoare, să experimenteze gusturi și arome noi, stiluri de bere diferite, să descopere aromele unei beri artizanale, naturale.
Barul nostru Zăganu de pe Calea Victoriei 91-93 este exact locul pentru a experimenta berea artizanală românească, atât 10 beri Zăganu la draught, cât și alte beri de la alți producători locali.
Ce făceai înainte de asta și cum ți-a venit ideea?
Am terminat ASE în 2001, iar din 2002 până la final de 2012 am lucrat în diverse companii multinaționale în vânzări și marketing.
Asociatul meu Alex a lucrat și el 13 ani în publicitate și am decis, la o bere, să ne facem un business, să lucrăm pentru noi înșine, nu pentru alții.
Am pornit cu ideea inițială de a crea un brand românesc, autentic, de bere artizanală. Drumurile ne-au dus la Măneciu-Ungureni, unde am găsit o fabrică în conservare, am cumpărat-o, ne-am creat brandul Zăganu și rețetele noastre proprii și am dat drumul la treaba.
Cum ați început această afacere?
Drumul din ultimii 10 ani a fost presărat cu experiențe de toate felurile, evident.
Am investit banii acumulați din veniturile noastre de corporatist/publicitar, asumându-ne un risc într-o piață absolut inexistentă, cu o competiție fantastică din partea celor 4 berari mari. Am creat brandul Zăganu, materialele, site-ul și am așteptat să primim autorizațiile de antrepozit fiscal.
Apoi a început munca cu adevărat complicată: să găsim clienți, într-o piață complicată, dominată de contracte de exclusivitate, provocare cu care toți producătorii mici se confruntă și în zilele noastre, 10 ani mai târziu.
Sunt clienți cu care lucrăm de la deschidere și care au fost ambasadorii brandului nostru la început, până când Zăganu a început să fie cunoscut și să fie cerut de tot mai multe localuri și respectiv magazine mari de retail.
Ne concentrăm pe Horeca, așa am construit brandul în primă fază, business planul nostru a fost concentrat pe baruri, puburi și restaurante, iar apoi pe magazine specializate, comerț online și rețelele de KA, pentru că oamenii care au băut Zăganu în Horeca să poată să consume și acasă.
Cum ați ales numele?
Microberăria noastră se află la poalele vârfului Zăganu din munţii Carpaţi, aproape de staţiunea Cheia, în satul Măneciu-Ungureni, judeţul Prahova.
Zăganu, atât muntele cât şi berea poartă numele unei specii de măiastre de vultur (zăganul este denumirea populara pentru vulturul bărbos), vânat până la dispariţie în urmă cu 100 ani.
Cum au ajuns la voi primii clienți?
În primă fază, eu și cu Alex ne-am dus cu mostre la peste 300 de clienți baruri, restaurante și magazine specializate.
Ei au dus vorba mai departe și altor clienți, prieteni, și ușor-ușor am găsit un număr de clienți deschiși să ofere consumatorilor lor o bere românească artizanală, bună.
Apoi, au început să ne caute și alți clienți, inclusiv din alte orașe.
Promovarea noastră a fost strict în social media, cu resurse limitate, pe Facebook și Instagram. Întotdeauna am crezut în a crea cu echipa noastră la Măneciu o bere bună, prin respectarea procesului natural de fermentare, a rețetelor fără compromisuri și asta vrem să oferim clienților noștri permanent, consecvență în calitatea berii, livrări și service.
Care este stadiul actual al afacerii?
Acum avem peste 350 de clienți, fără să ținem cont de magazinele mari de tip supermarket/hipermarket, care mai sunt în jur de 250 de locații.
La fabrică lucrează 11 oameni, iar la biroul din București și în țară încă 9, în echipa Zăganu. Apoi, mai este echipa de la barul Zăganu de pe Calea Victoriei, unde lucrează încă 10 oameni.
Focusul nostru a fost diferit de-a lungul celor 10 ani. Întâi a fost să creștem capacitatea de producție și numărul de clienți în București și câteva orașe mari, iar acum este să creștem distribuția la nivel național, să ducem Zăganu în cât mai multe orașe mari din România, prin intermediul unor parteneri de distribuție, precum și să deschidem câteva piețe de export, în perioada următoare.
Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ai întâlnit și cum ai trecut peste?
Am întâlnit provocări diferite în acesti 10 ani. Dacă am învățat ceva, este că lucrurile vor merge rău la un moment dat, și e bine să fim pregătiți pentru asta, să dezvoltăm reziliență în fața “adversităților”.
Provocările au început cu găsirea fabricii, primele teste cu rețetele de bere, obținerea autorizațiilor sau găsirea primilor clienți.
Apoi, s-au transformat în “probleme” mai bune, să le zicem, respectiv lipsa capacității de producție pentru a satisface cererea din piață, investițiile necesare pentru a crește capacitatea și a moderniza echipamentele de producție de la Măneciu.
Oamenii, mai ales în industria Horeca, găsirea și păstrarea lor poate fi iarăși o provocare, la fel ca și impredictibilitatea industriei, când e vorba de distribuția de bere și recuperarea banilor din piață.
Însă cu răbdare, atenție și perseverență, se pot depăși.
Care sunt lecțiile pe care le-ai învățat?
Am învățat ca, atunci când pornești într-un start-up, să nu asculți de friends & family, ci doar de oameni cu opinii avizate de business/industrie, cu experiență aplicată în zona asta.
Am învățat că nu le putem sti sau face noi pe toate. E nevoie de oameni buni, specialiști în echipă, doar cu ei iți poți crește sustenabil businessul.
Am aflat că întotdeauna vor fi provocări, reziliența fiind o calitate care se antrenează, precum un muschi. Și că nu va fi niciodată liniște completă, întotdeauna va fi ceva de făcut și rezolvat.
Ce planuri de viitor ai?
Planurile noastre sunt să continuăm misiunea începută, de revitalizare a industriei berilor artizanale, să ducem Zăganu mai departe în toată țara, crescând astfel notorietatea deja destul de bună a brandului.
Apoi, ne dorim să promovăm pe mai departe toată industria de bere artizanală, astfel încât ea să ajungă de la o nișă, să fie supra-unitară și să ajungă in 5-10 ani la 3-5% din piață (acum este sub 1% din piața de bere, volumic vorbind).
Ce programe/aplicații folosești frecvent în afacerea ta?
Folosim softuri de contabiitate și gestiune, unele customizate pe nevoile noastre de producție și gestiune și avem planuri de automatizare și digitalizare a afacerilor noastre în viitor.
Ce sfat ai pentru tinerii care vor să înceapă o afacere?
Dacă as putea vorbi cu mine când eram adolescent? Mi-aș spune să fiu curajos, să învăț ca un burete tot ce prind din jur, fie că e vorba de jobs, oameni, cărți, documentare, filme, greșelile proprii, dar și ale altora.
Ce carte/podcast/curs te-a influențat masiv și o poți recomanda altora?
Am citit multe cărți care m-au influențat de-a lungul anilor, de la povești de succes, la poveștile berăriilor artizanale pornite în America acum 40-50 de ani. Ar fi greu să fac o selecție.
Din ce am citit în ultimul an însă, aș alege Essentialism, The Art of Thinking Clearly, Stillness Is the Key și Ego Is the Enemy.
Sunteți în căutare de noi colegi?
Da, căutăm atât la bar, cât și la fabrică colegi pasionați de industrie în primul rând, cu inițiativă, care vor să aibă un impact în calitatea muncii de zi cu zi.
La fabrica de la Măneciu căutăm operatori la producția de bere, dar și la partea de ambalare/îmbuteliere.
La barul din Bucuresti căutăm barmani și ospătari pentru terasă, mai ales că e în derulare proiectul Străzi Deschise pe Calea Victoriei.
Unde putem afla mai multe despre tine?
Mă puteți găsi pe LinkedIn apăsând aici.